Loading...
HUF EUR
Biztonságos fizetés az OTP Bank NyRt. internetes felületén

Mi a pH?

A pH olyan kémiai mértékegység, melynek tulajdonképpen nincs mennyiségi egysége. Értéke mutatja meg az oldat kémhatását. A kémia behatóbb ismerete nélkül nem célszerű belebonyolódni a részletekbe. Néhány információ azonban szükségesnek bizonyul: a pondus Hidrogenii, vagyis a pH nagysága az oxónium ionok számával, egészen pontosan koncentrációjával mutat korrelációt. Mikor magasabb, akkor kisebb a pH, ilyenkor savas kémhatásról beszélhetünk. Ha viszont kisebb, alacsonyabb az oxóniumion-koncentráció, fokozódik a pH, így lúgos kémhatás áll fenn.
 

A kémhatás jelentősége a növénytermesztésben

A pH-érték azért nélkülözhetetlen a termesztésben, mert minden növénynek másmilyen kémhatású talaj felel meg. A semleges és enyhén savanyú talajok a kertészeti termesztésre a legmegfelelőbbek. Ha kisebb méretű cserepet használunk, nehezebb lesz megállítani a kémhatást és a kicsapódó sókat. A nem megfelelő kémhatás a növényeken is megmutatkozik: levelük összetekeredik és sárgásbarna színű lesz. Rendszerint elsőként a nagyobb leveleken mutatkozik meg, majd később a kisebbeken is.

Mérési gyakorisága: Hidropónia esetén naponta, föld esetén hetente mérendő

Ideális értéke: 5,8 – 6,5

Túl magas érték esetén a teendő: pH minus folyadék adása.

Túl alacsony érték esetén a teendő: pH plus folyadék adása.

Tápanyagok felvehetősége különböző pH értékeken.

 

A kémhatás jelentősége medencéknél

A víz minősége nem csupán a szabad klórtartalommal van összefüggésben, a kémhatás is fontos szerepet kap. Semleges közegben a megfelelő pH-érték 7,2 és 7,6 között található. A fertőtlenítőszerek ebben a tartományban fejtik ki leginkább hatásukat. A kémhatás különféle tényezők hatására változik, mint a víz keménysége vagy a hőmérséklet, ezért érdemes gyakran ellenőrizni. Túl alacsony kémhatás esetében a víz savas lesz, ez pedig a medence vizének zavarosságát okozhatja vagy korrózióhoz vezethet. Túl magas pH-értéknél a víz lúgos lesz, ami szem- és bőrirritációt vált ki, a medence falán pedig mészkő-lerakódást okoz.

Mérési gyakorisága: 3 naponta

Ideális értéke: 7,0– 7,4

Túl magas érték esetén a teendő: A pH érték csökkentésére pH minust-t kell használni, ezek savas kémhatású granulátumok, amelyek gyorsan oldódnak a vízben és biztonságos a használatuk.

Túl alacsony érték esetén a teendő: A pH-érték növelésére pH plust-t használhatunk. Ezek lúgos kémhatású pH-értéket növelő granulátumok.

 

A kémhatás jelentősége az akváriumoknál

A halak számára igen veszélyes a magas savtartalom, károsítja nyálkahártyájukat. Emellett egy bizonyos pH-érték alatt több fém is mobilis lesz, ezáltal felvehetővé válik, így mérgezve őket. A kémhatás változtatása fokozatosan javasolt, így a halak hozzá tudnak szokni. A kémhatásnak fiziológiai jelentősége is van, több hal ugyanis csak bizonyos pH-értéknél tud ívni. Ha nem tudjuk ezt az értéket biztosítani, a halak nem fognak ikrát rakni. A kémhatás mérését hetente egyszer javasolt elvégezni. Az akvárium vizének megfelelő pH-értéke a legtöbb trópusi hal és növény számára 6 és 7 közötti, a malawi- és tanganyika tavi sügéreknek 7,5 és 8,5. Ha túl magas az érék, pH mínuszt adagoljunk a vízhez. Emellett javasolt a részleges vízcsere savas vízzel, szűrő használata és CO2 felszerelés alkalmazása. Alacsony kémhatás esetén pH plusz használata ajánlott, valamint részleges vízcsere.

Mérési gyakoriság: Hetente egyszer

Ideális értéke: A legtöbb trópusi területről származó halunk és növényünk számára 6-7, a malawi – és tanganyika tavi sügérek részére 7,5-8,5.

Túl magas érték esetén a teendő: pH-minus vízelőkészítőt adjunk a vízhez hozzá, megfelelő szűrő használata, részleges vízcsere savas vízzel, esetleg CO2 berendezés használata

Túl alacsony érték esetén a teendő: pH-plus vízelőkészítő adagolása a vízhez, részleges vízcsere.

 

 

A pH-elektródok tisztítása és karbantartása

 

A pH-elektródok élettartamát nagyban befolyásolja a karbantartás módja.

 

Az elektródok tisztítása:

1. Az elektród végét tegyük tisztítóoldatba, és hagyjuk állni 20-30 másodpercet.

2. Majd desztillált vízzel mossuk le.

3. Végül beállítjuk, kalibráljuk a mérőeszközt. Ezt minden tisztítás után végezzük el.

Tárolás:

Az elektród üveggömbjét nedvesen kell tartani a szennyeződés és eldugulás elkerülésének érdekében, valamint, hogy gyorsabb válaszidőt kaphassunk. Erre a célra az elektród védőkupakjába töltsünk pár csepp oldatot. Ha ez nincs kéznél, használhatunk 4,01 vagy 7,01 pufferoldatot. Nagyon fontos, hogy az elektródot desztillált vízben ne tároljuk.


 

Kalibrálás:

A kalibrálásról részletesebb tájékoztatás a mérőeszköz használati utasításában található.

1. Miután eltávolítottuk az elektród védőkupakját, a végét desztillált vízzel öblítsük le.

2. Első ponton 7,01 pH-s pufferoldattal kalibráljuk a mérőeszközt.

3. Az elektród oldatból való kivételét követően öblítsük le desztillált vízzel.

4. 4,01 vagy 10,01 pH-s oldatba mártsuk a második pont kalibrálásához.

Előírás, hogy a mérőeszközt havi egyszer kalibrálni kell. Gyakoribb használat esetén naponta is beállíthatjuk.

 

Öblítés:

Az üveggömb piszkolódásának és az átvezető eldugulásának elkerülése érdekében az elektródot minden mérési alkalmat követően öblítsük le csapvízzel.