Loading...
HUF EUR
Biztonságos fizetés az OTP Bank NyRt. internetes felületén

KókuszA tőzeg szolgált a virágföldek alapanyagául, ám domináns helyét átvenni látszik a kókuszrost. A kókuszdió melléktermékeként keletkezett anyaghoz nem nehéz hozzájutni. Az élelmiszergyártás után a kókusz a kozmetikaipart is egyre jobban meghódítani látszik, így a folyamatos utánpótlás nem okoz problémát.

A tőzeg Magyarországon, de szinte egész Európában megtalálható, ám előbányászásának költségei többe kerülnek, mintha Indiából hozatnák hajóval a kókuszt.  Bár számos előnyös tulajdonsága van, negatívumként említhető, hogy a tőzeg hosszú idő alatt alakul ki, tehát mint több természeti kincs esetében is, a készleteink elapadhatnak. Pozitívumaként megjegyezhető, hogy kiváló a víztárolási képessége, javítja a talaj szerkezetét.

A kókuszrost tulajdonságai

Hollandiában már régóta ismeretesek a kókuszrost hasznos, pozitív sajátosságai. Így a rózsatermesztés nagyobb része már jó ideje ezen a roston történik. A kókuszrost víztartó képessége tökéletes, hiszen saját száraz súlyának több száz százalékát is magába tudja szívni, ezt raktározza, majd pedig folyamatosan, egyenletesen leadja a növény számára. Nagy pozitívuma, hogy túlöntözni nem lehet, hiszen a felesleges vizet átengedi, s csupán a kellő vízmennyiséget tárolja, majd ezt folyamatosan biztosítja a növénynek.

Feldolgozási folyamata

Első lépésben átmossák, majd vizes tartályokba helyezik. Ezt az előkezelt kókuszrostot így nedvesen átszivattyúzzák egy présbe, ezután kisajtolják belőle a vizet. A következő lépésben tárolóedényekbe rakják, ahol a komposztálása folyik. A tömörítés előtt kb. 80Co-on szárítják. A kókuszrost minősége csak részben függ eredetétől, nagyobb részt ugyanis a feldolgozás módja határozza meg.

Hol használható a kókuszrost?

Mint fentebb is írtuk, Hollandiában a rózsák termesztésénél alkalmazzák, tehát virágok talajához is keverhető. A rózsa mellett a liliom- és szegfűtermesztésben is használatos, de előszeretettel használják még a zöldséghajtatásban is. Cserepes dísznövények földjébe is elegyíthetjük, de akár önállóan is használhatjuk. Ebben az esetben ügyelni kell a tápanyagjuttatásra. Sőt, kerti növények ültetésekor is adagolhatunk egy keveset a növény gyökeréhez. Ilyen esetben a kókuszrost biztosítja a megfelelő vízellátást, és a szárazabb időszakok nem viselik meg annyira a növényt. Az üvegházi termesztők számára sem ismeretlen, ők is szívesen használják. A kókuszrostot lényegében nem megfelelő, laza szerkezetű talajok javítására veszik igénybe.

A kókuszrost kiszerelése

A kókuszrost különböző kiszerelésekben kapható: találunk tégla formájút, de akár kókuszcserepet is vásárolhatnak üzletünkbenkókusztégla. A kókuszhurkák, kókuszpaplanok az üzemi termelésben használatosak. Itt ugyanis vízkultúrán nevelik a növényeket, tehát a kókuszrost a növények tápanyag felvételét segítik elő.

plagron cocosA Plagron Kókusz 50L-es kiszerelés a prémium kategóriát képviseli.A Plagron Cocos tápokkal való alkalmazása eredményezi a legjobb hozamot.

A korong alakú kókuszrostot a cserép talajának tetejére helyezve kell használni, így akadályozzák meg a kipárolgást, de a sokak számára ismert gyomosodást is meggátolják ily módon.

Alkalmazása

Ha a kókuszrost préselt formában van, akkor előtte be kell áztatni. Az áztatáshoz nagyobb edényt válasszunk, hiszen 3-4-szeresére is növekedhet. Vagy akár kisebb darabokra törve is áztathatjuk. Várjunk vele addig, míg leülepedik, majd többször keverjük meg. A megduzzadt kókuszrostot ajánlatos még egyszer folyó vízzel átmosni. Ehhez használhatunk forró vizet, de akár desztillált vizet is. A felhasználás előtt ajánlott az átforgatása. Közvetlen felhasználása előtt nem szükséges öntözni kivéve akkor, ha a mélyebb rétegek szárazak. Ilyenkor 1 liter kész közeghez kb. 1 dl vizet adjunk. Ha nem sajtolt formában vásároljuk, akkor is érdemes használat előtt átmosni.