Loading...
HUF EUR
Biztonságos fizetés az OTP Bank NyRt. internetes felületén
Az orchidea termesztés
 
orchideaRégóta tartja magát a mítosz, hogy az orchideákat nehéz, ha nem lehetetlen feladat nevelni. Pedig jóval szívósabbak, mint azt sokan hinnék, 20 ezer fajtája és 100 ezer mesterségesen létrehozott hibridje között számos olyan változat van, amelyik könnyedén alkalmazkodik a megváltozott hőmérséklethez és fényviszonyokhoz. Ezeket láthatjuk virágozni az ablakokban, ezek azok az orchideák, melyek a kezdő kertészek számára is nagy örömöt tudnak okozni. 
 
Az orchideák szépségükkel, változatosságukkal régóta lenyűgözik az embereket. A trópusi éghajlattól kezdve a tundráig szinte valamennyi vidékén a világnak megélnek, hihetetlen módon képesek alkalmazkodni a környezeti adottságokhoz. Szerencsére, az orchideáknak vannak olyan fajtáik is, melyek hazánk éghajlati viszonyai között is képesek szépen fejlődni. Fontos, hogy ennek megfelelően válasszunk növényt. Ne első ránézésre és ne találomra vásároljuk meg, hanem előtte részletesen tájékozódjunk az adott fajta igényeivel kapcsolatban. 
 
 
Hogy orchideánk gyönyörűen virágozzon és sokáig éljen, két alapvető dologra van szüksége, ozmozis szurosok fényre és magas páratartalomra, ami eredeti élőhelyén, a magas fákon adott számára. Ideális esetben egész évben legalább 12 órán át éri a napfény, mégpedig erős napfény. A lakásban a legjobb a keleti vagy nyugati fekvésű helyiségek ablakiba tenni őket, ahol sokáig fürdeti a nap. Nyaranta akár a kertbe is kitehetjük, de árnyékról gondoskodjunk, mert a folyamatos napfény könnyen megperzseli leveleit. Ez alól néhány fajta, melyek kifejezetten a tűző napot kedvelik, kivételt jelent. 
 
 
A magas páratartalom elengedhetetlen az orchideák számára. Hogy ezt biztosítani tudjuk, bármelyik szaküzletben beszerezhető agyaggranulátumot vásároljunk és tegyük a cserép alá. Ezt vízzel locsoljuk, orchidea földígy folyamatosan párologtatni fog, a növények gyökerei pedig nem fognak elrohadni a túl sok nedvességtől. Azoknál az orchidea fajtáknál, melyek kifejezetten kedvelik a nedvességet, célszerű mohát helyezni a gyökerekhez és azt nedvesen tartani. A legjobb, ha a növényeket esővízzel locsoljuk,(vagy ozmózis vízzel) mert az nem olyan kemény, mint a hazai csapvizek többsége. Ha csak a csapvízzel gazdálkodhatunk, azt öntözéshez csak forralás után használjuk fel. 
Az orchideák kedvelik a légmozgást, a friss levegőre mindig szükségük van, de huzatnak sose tegyük ki őket. A kertben jó helyen lesznek, illetve a nyitott ablak is jó megoldás, a gombásodás, penészedés megelőzésére. 
 
Az orchideákat folyamatosan igénylik a tápoldatozást. Télen elegendő, ha minden harmadik-negyedik öntözés alkalmával adunk nekik tápoldatot, de nyáron, amikor a növények nagyobb iramban fejlődnek, minden második öntözésnél érdemes a vizet tápoldattal dúsítani. A tápoldatot úgy válasszuk meg, hogy az orchideák számára három legfontosabb tápanyagot, a nitrogént, a káliumot és foszfort tartalmazza.( Orchidea tápcsomag ) Ugyanakkor arra figyeljünk oda, hogy mész és klór ne legyen benne, mert ez rendkívül ártalmas lehet a növény számára. 
 
Az orchideák átültetése 2-3 évente válik esedékessé. Ez speciális orchidea ültetőközegbe történik, ami megfelelően vezeti a vizet és biztosítja a gyökerek szellőzését. A célnak tökéletesen megfelel a tőzeg, a kókuszrost, a moha és a fakéreg is.
Orchidea tápcsomagA szaküzletekben árulnak kifejezetten orchideák számára készült földet, ezekhez, ha túl tömények, érdemes még fakérget hozzákeverni. Általános virágföldet éppen azért nem használhatunk az orchideákhoz, mert nagyon tömény, benne a gyökerek nem tudnak levegőzni, az orchidea így nagyon hamar elpusztul. 
orchid focus