Loading...
HUF EUR
Biztonságos fizetés az OTP Bank NyRt. internetes felületén

A chili paprika termesztése elsősorban Dél-Amerika és Ázsia meleg éghajlatán jellemző, de scovilleennél északabbra fekvő vidékeken is megél. Magról történő nevelése kis cserepekben kezdődik, majd a növények kis-közepes méretű bokrokká fejlődnek, melyek magassága 0,5-2 m is lehet a chili fajtájától függően. Merthogy számos fajtája létezik, ezek pedig nem csak méretükben és színükben, de erősségükben is eltérnek egymástól. Mivel a chili paprikát alapvetően a főzéshez termesztjük, a magok beszerezése előtt érdemes alaposan utána járni, hogy mennyire csípős fajtát válasszunk. 

A chili meleg éghajlatokon őshonos, alapvetően szereti a magasabb hőmérsékletet. Ahhoz, hogy magjai kicsírázzanak, minimum 20 fokra van szüksége, hogy a paprika beérjen, legalább 30 fokot igényel a növény, de az sem baj, ha ennél magasabb hőmérskletet tudunk biztosítani neki. A chilit csak akkor szabad kiültetni, ha éjszakánként sem éri 15 fokosnál hidegebb levegő, legfeljebb csak néha-néha. A meleg nyarak kedveznek a chilinek, nem zavarja a napfény, de a forróságban délután azért jól jön neki egy kevés árnyék.

A chili paprika magjainak elültetését már január elején elkezdhetjük. A csíráztatáshoz elég egy 5x5 cm-es műanyag edény, melybe 2-3 magot szórhatunk. chili magokA legjobb helyen a meleg fürdőszobában lesznek, itt alakítsunk ki nekik egy kis üvegházat (vagy propagátorhasználjunk propagátort.), melyben a hőmérséklet 25-30 fok körül mozog. A fény egészen addig nem játszik szerepet a növény fejlődésében, míg a csírázás meg nem történik. Ez általában 7-10 nap múltán következik be, de vannak olyan fajták, melyeknek csírázási ideje ennél jóval hosszabb lehet, az egy hónapot is elérheti. Amikor az összes mag kicsírázott, az életképeseket hagyjuk meg, de a gyengébbeket szedjük ki a földből. Ha a majd kiültetjük a szabadba a chilit, a legjobb, ha egy cserépben csak egyetlen növény fejlődik. 

Miután a csíranövények előbújták, onnantól kezdve már igénylik a napfényt. A sötét fürdőből tegyük ki őket az üvegházzal együtt olyan ablakba, ahova sokat süt a nap. Itt lép be a mesterséges fény a chili termesztésbe, ezt egy akváriumokhoz készült lámpával tudjuk biztosítani, vagy nálunk kapható CFL/NEON lámpával. A chilik kiültetésének ideje akkor érkezik el, amikor elérik a 10-15 cm-es magasságot. Amennyiben kint még nem elég meleg az idő - ha januárban vetettük a magokat, még biztosan ez a helyzet -, továbbra is tartsuk bent a palántákat, de ültessük át őket nagyobb, 10 cm átmérőjű cserepekbe. Amikor a palánták magassága eléri a 20-30 cm-t és az időjárás még mindig nem engedi a kiültetést, végezzük el a második átültetést még nagyobb átmérőjű cserepekbe. A harmadik átültetésre március és május között kerüljön sor, ekkor a palántákat 10 l-es edényekbe tegyük át. 

chilli focusKiültetés előtt öntözzük meg a chili palántákat, hogy könnyebb legyen a cserépből a gyökereket és a körülöttük lévő földet kivenni. Ültetés után is öntözzük meg a növényeket, a későbbiekben a legforróbb nyári napokon érdemes naponta kétszer is öntözni. Egyébként elég, ha csak akkor adunk nekik vizet, amikor már szárazabbnak érezzük a földjüket. Hogy elősegítsük a fejlődésüket, Chili Focus tápoldatot használhatunk, a chili nagyon szereti a komposztot és a mulcsot is. Ha trágyázzuk, több káliumot biztosítsunk neki, de a túlzott nitrogént kerüljük, különben a chili nem fog termést hozni. 

Ha frissen szeretnénk fogyasztani a chilit, a húsos, roppanós növényeket szüreteljük. habaneroEzeket egy hétig tarthatjuk el hűtőben, a legjobb, ha zárt zacskóban tároljuk őket. Ha viszont port szeretnénk készíteni belőle fűszernek, várjuk meg, míg a paprikák összeszáradnak és csak aztán szedjük le őket.