Loading...
HUF EUR
Secure payment via OTP Bank NyRt

A föld pH érték és mérése  

A pH érték meghatározása nagyon fontos a beltéri növénytermesztés során, mert az egész környezet mesterséges, így mindenről nekünk kell gondoskodnunk az anyatermészet helyett. pH jelzés általában a folyadékok lúgos, közömbös vagy savas voltát jelenti. A kertészeti termelésben főként a talaj kémhatását fejezzük ki pH-ban. A kémhatásnak azért van a termelésben igen nagy jelentősége, mert a növények bizonyos kémhatású talajokban fejlődnek jól. A kertészeti termesztésre a gyengén savanyú és semleges kémhatású talajok a legalkalmasabb. Ajánlott gyárilag szabályozott földkeveréket használni, melynek a pH értéke a legoptimálisabb értékre van beállítva, így a növény fel tudja venni a számára nélkülözhetetlen tápanyagokat a gyökerein keresztül. Minél kisebb cserepet használ valaki annál nehezebb lesz kordában tartani a talajt és a kicsapódó sókat a tápozás miatt. A táblázat alapján megállapíthatjuk, hogy a legjobb pH értéke a talajnak 6.8, mert ez a legkedvezőbb érték a felvételhez anélkül, hogy bármelyik is megkötődne. A gyakorlatban a 6.5 értéket alkalmazzuk. Kémhatás A kémhatás a hidrogénion-koncentráció tízes alapú negatív logaritmusa, amely 1–14 skálán mérhető.

pH-t mutató szín skála

pH-t mutató szín skála
Kattintson a képre a nagyításhoz

Plagron

Plagron föld esetén:

Mindegyik palgron föld pH értéke a növények adott növekedési szakaszának legjobban illő ph értékére vannak beállítva.

A kémhatással kapcsolatban felmerülő fogalom a pufferképesség, azaz, hogy az adott közeg mennyire áll ellen a megváltoztatására irányuló hatással szemben. A talaj kémhatásának nagyon nagy az ellenálló képessége, tehát nagy a pufferképessége vagyis utólag, tápoldattal nehéz megváltoztatni – ezért is fontos eleve megfelelőbe ültetni, ami általában a semlegeshez közeli értéket jelent.

Tápanyagok felvehetősége különböző pH értékeken

Tápanyagok felvehetősége különböző pH értékeken
Kattintson a képre a nagyításhoz

A táblázat alapján megállapíthatjuk, hogy a legjobb pH értéke a talajnak 6.8, mert ez a legkedvezőbb érték a felvételhez anélkül, hogy bármelyik is megkötődne.

A gyakorlatban a 6.5 értéket alkalmazzuk.

Milwaukee CD611 EC teszter

Ph mérés talajban

A talajt 1:2 arányban hígítják deionizált vízzel. Jól összekeverik, és 10-20 percig hagyják állni, hogy a talajból a sók kioldódjanak a vízbe. Ezután ha szükséges, megszűrik az oldatot és elvégzik a pH-mérést.

 

 

pH probléma jelei a gyakorlatban

Az első jelek egyike, ha pH problémája van egy növénynek, hogy a levelei csavarodnak, barna, sárgás vagy vöröses foltosak. Gyakran nem jelenik meg az összes szín, hanem csak vöröses barna és sárgás barna foltok jelennek meg bárhol a növényen. Főként a nagy levelekkel kezdődik és a kicsik felé halad. Ekkor ellenőrizni kell a termesztő közeg és a víz pH értékét a tápoldat hozzáadása előtt és után is. Ugyanis a tápok csökkenthetik, illetve növelhetik a locsolóvíz és a föld pH-ját. Miután megjelentek a foltok, hamarosan kötötté válnak egyes tápelemek. Ezért a hiánytünetek megjelenésnél addig semmilyen tápot ne adjunk, amíg a pH értéket nem fixáljuk. Hiába adunk a hiánytünetnek megfelelően tápot a növénynek, nem képes felvenni, ugyanis a földbe épülését okozzuk ezáltal. Ekkor viszont toxikussá válik a növény számára és a felhalmozódása miatt más tápanyag felvételét gátoltatjuk meg. Gyakori jelenség még pH problémánál, hogy a növény elsárgul. Sokan ezt nitrogén hiányként kezelik, mert könnyű összekeveri a jelenséget mivel mind a kettő sárgulást okoz. Virágzási szakaszban a szüret közeledtével természetes jelenségnek számít a sárgulás mivel ilyenkor a növény feléli a benne lévő tápanyagot.

Tápoldat pH-beállítása a talaj pH-függvényében:Tápoldat pH-beállítása a talaj pH-függvényében:

TalajpH Tápoldat pH
6,2-6,8 6,0-6,5
6,8-7,2 5,0-5,5
7,2-7,8 4,0-4,5